Een robot die de oorlog verklaart aan COVID-19 en andere ziektekiemen in gebouwen. Dat klinkt u wellicht als pure science fiction in de oren. Het is nochtans ondertussen de dagelijkse realiteit in heel wat gebouwen en ruimtes waar veel mensen bijeen komen of waar het van zeer groot belang is dat ziektes vermeden worden, zoals bijvoorbeeld operatiezalen. Het geheim? Licht!

UVC-straling

In deze tijd waarin het virus maar om zich heen blijft grijpen, wilt u uiteraard de veiligheid vrijwaren van uw klanten, personeel, patiënten, bezoekers, … HIS schiet u daarbij professioneel te hulp met een “robot” die voorzien is van speciale lichtarmaturen. Het systeem doodt ziektekiemen, waaronder het coronavirus, maar ook gewone griepvirussen. Dat gebeurt met UVC-straling die door de energiezuinige ledarmaturen wordt geproduceerd. Deze stralen worden ook door de zon uitgestuurd, maar de ozonlaag zorgt ervoor dat ze de aarde niet kunnen bereiken. En gelukkig maar, want die stralen zijn niet alleen schadelijk voor ziektekiemen, maar ook voor mens en dier.

Veiligheid voor alles

De veiligheid van de gebruikers van het gebouw is dan ook meteen het belangrijkste aandachtspunt. Daarom zendt het toestel naast de UVC-straling ook licht uit. Zo, kan de gebruiker zien wanneer het toestel aanstaat. Daarnaast is er ook een sensor die ervoor zorgt dat het toestel onmiddellijk uitgeschakeld wordt wanneer er iemand de ruimte betreedt.

 

Flexibel, makkelijk en snel

De robot is voorzien van vier aparte lampen die elk afzonderlijk te richten zijn. In grotere ruimtes verplaatsen we de robot, zodat deze telkens een andere zone kan aanpakken. Hoe groter de ruimte, hoe meer tijd de robot dus nodig heeft voor een volledige desinfectie. Doordat het toestel verrijdbaar is, gebeurt dat gelukkig flexibel en makkelijk.

Onderzoek door professor Hans Nauwynck van de Universiteit Gent toont aan dat door een langere blootstelling vanuit verschillende posities een ruimte volledig virusvrij gemaakt kan worden. De hoeveelheid virus daalt al met 99,9% na 3,5 minuten blootstelling aan het licht.

De robot is ook goed te combineren met andere schoonmaakdiensten, want terwijl hij aan het werk is in de ene ruimte, kunnen de HIS-medewerkers elders in het gebouw andere schoonmaakdiensten voor hun rekening nemen.

 

Eindeloze mogelijkheden

De UVC-robot is zeer breed inzetbaar: van ziekenhuizen tot scholen, van winkels tot horeca, van sportzalen tot openbaar vervoer en nog veel meer. Elke ruimte waar mensen noodgedwongen dichter bij elkaar komen, of waar een steriele omgeving van groot belang is, komen in aanmerking voor een behandeling met UVC-licht. Het is overigens ook mogelijk om goederen te desinfecteren. Denk hierbij maar aan een zeer snelle en doeltreffende ontsmetting van boodschappen, pakjes, … En ook een naar uw adem stinkend mondmasker ruikt in geen tijd weer lentefris als u het aan de robot zou geven!

 

Verbluffende wetenschappelijke resultaten

Twijfels over de doeltreffendheid van de UVC-robot? Testen in het Laboratorium Virologie van de Faculteit Dierengeneeskunde van de Ugent tonen aan hoe doeltreffend de techniek is. Een coronavirus dat morfologisch zeer dicht aanleunt bij COVID-19 is na één uur blootstelling quasi volledig onschadelijk gemaakt. Hoe dichter het toestel staat, hoe minder virus er nog aanwezig was.
De onderzoekers waren het erover eens: deze techniek is absoluut een krachtige manier om coronavirussen uit te schakelen. Ze waren zelfs zo enthousiast dat de UGent zelf meteen enkele toestellen aanschaft voor intern gebruik.

Wilt u ook uw mensen beschermen tegen besmetting? Vraag hier uw offerte aan voor een grondige desinfectie van uw pand.

Vraag uw offerte aan

Velden met een * zijn verplicht

Bevat de ruimte tafels of burelen?*

6 + 9 =